Cine este Isus?

Nu-mi amintesc când am auzit prima oară de Isus, dar fiind crescut într-o familie creștină bănuiesc că a fost dinainte să mă nasc. Îmi amintesc că maicămea mă lua cu ea la biserică înca de pe la 5-6 ani, o vârstă numa’ bună ca să facă din mine un creștin, la fel cum se întâmplă cu mai toți copii din ziua de azi. Ce se întâmplă mai târziu, atunci când începem să gândim mai “limpede”, depinde de noi. Mulțumesc lui Dumnezeu că, într-un final, am înțeles că tot ce scrie în biblie (fiind singura dovadă a existenței lui Dumnezeu, Isus, Noe, etc) este de fapt o poveste rescrisă după alte mituri sau religii mult, mult mai vechi.

Cine este Isus și care e legătura lui cu alți zei?

Isus din Nazaret – a fost născut de fecioara Maria pe 25 decembrie în Betleem. Nașterea sa a fost anunțată de o stea la est, pe care 3 regi sau magi au urmat-o pentru a-l găsi pe noul salvator. Era dascăl la 12 ani, iar la 30 de ani a fost botezat de Ioan Botezătorul, și așa începe să propovăduiască. Isus avea 12 discipoli împreună cu care călătorea, săvârșea miracole, cum ar fi vindecarea celor bolnavi, mersul pe apă sau învierea morților. După ce a fost trădat de ucenicul său, Iuda, și vândut pentru 30 de arginți, a fost crucificat, înmormântat, iar după 3 zile a înviat ca apoi să se ridice la ceruri.

Horus – a fost născut pe 25 decembrie de fecioara Isis-Meri. Nașterea sa a fost anunțată de o stea la est, pe care 3 regi au urmat-o pentru a-l găsi pe noul salvator. La 12 ani era dascăl, iar la 30 de ani a fost botezat de Anup și așa a început să propovăduiască. Horus avea 12 discipoli cu care călătorea, săvârșin miracole, cum ar fi vindecarea celor bolnavi și mersul pe apă. După ce a fost trădat de Typhon, Horus a fost răstignit, îngropat pentru 3 zile iar apoi a înviat.

Attis din Phyrigia – a fost născut pe 25 decembrie de fecioara Nana. A fost crucificat, înmormântat, și după 3 zile a înviat.

Krishna din India – a fost născut în anii 900 (î.e.n.) de fecioara Devaki. Nașterea sa a fost anunțată de o stea la est. Săvârșea miracole cu discipolii săi, iar după moartea sa a înviat.

Dionysus din Grecia – a fost născut pe 25 decembrie (500 î.e.n.) de o fecioară. Incă de copil era dascăl și săvârșea miracole, cum ar fi transformarea apoi în vin. După moartea sa a înviat.

Mithra din Persia – a fost născut pe 25 decembrie (1200 î.e.n.) de o fecioară. Avea 12 discipoli și săvârșea miracole, iar după moartea sa, a fost îngropat pentru 3 zile, iar apoi a înviat. Interesant e că ziua sfântă pentru venerarea lui era duminica.

Și lista ar fi mult mai mare, fiecare zeu asemanându-se între ei. Fie că erau din alte perioade de timp, fie că erau din alte popoare, fiecare zeu în parte avea diferite “calități”. Mai toți mureau și înviau, transformau apa în vin, înviau morții sau erau crucificați. Dar de ce născuți dintr-o fecioară? De ce pe 25 decembrie? de ce 12 discipoli? de ce mor și învie a treia zi?

Până în ani 10.000 î.e.n., există o abundență de sculpturi și scrieri care reflectă adorația și respectul pe care îl aveau oamenii față de soare. Și era ușor de înțeles, fiindcă în fiecare dimineață soarele răsărea aducând lumină, căldură și siguranță, salvând omul de frig și de întunericul plin de prădători al nopții. Civilizațiile au înțeles că fără soare recoltele nu ar crește și astfel n-ar putea supraviețui. Aceste fapte au transformat soarele ca fiind cel mai venerat “obiect” al tuturor timpurilor. Însă, povestea este mult mai complexă…

De asemeni, oamenii erau conștienți de existența stelelor. Localizarea stelelor le permitea să recunoască și să anticipeze evenimente ce aveau loc de-a lungul unor perioade lungi de timp, cum ar fi eclipsele si lunile pline. Pe rând, au catalogat grupurile de stele în ceea ce numim noi astăzi constelații.

Mai jos e crucea zodiacului, una dintre cele mai vechi imagini conceptuale din istoria omenirii. Ea reflectă trecerea figurativă a soarelui prin cele 12 constelații majore, în decursul unui an. De asemenea, reprezintă și cele 12 luni ale anului, cele 4 anotimpuri, solstițiile și echinocțiile. Termenul “zodiac” e legat de cum constelațiile erau antropomorfizate, sau personificate ca figuri sau animale.

cruce zodiac

Revenind la întrebările de mai sus, de ce 25 decembrie, 12 discipoli, 3 magi sau regi, de ce mor toți dar învie a treia zi, raspunsul e complet astrologic.

Steaua de la est este Sirius, cea mai luminoasă stea pe cerul nopții, care, pe 24 decembrie se aliniază cu cele mai luminoase 3 stele din centura lui Orion. Aceste 3 stele se numesc astăzi așa cum s-au numit în vremurile străvechi “cei trei regi“. Iar cei trei regi și cea mai luminoasă stea, Sirius, toate indică spre locul unde răsare soarele pe 25 decembrie. De aceea cei trei regi/magi urmăreau steaua de la est, pentru a găsi răsăritul, nașterea soarelui.

cei-3-magi

Fecioara Maria este constelația Virgo, cunoscută de asemenea ca “virgină” (Virgo în latină înseamnă virgină”. Simbolul antic pentru constelația Virgo este “m”-ul modificat. De aceea, numele Fecioarei Maria, împreună cu alte nume de fecioare, precum mama lui Adonis, Myrra, sau mama lui Buddha, Maya, încep cu litera “M”.

mama fecioara

Constelația Fecioară (Virgo) este cunoscută după numele de “casa pâinii“, iar personificarea constelației este o fecioară ținând în mână spicul de grâu. Această “casă a pâinii” și simbolul ei, grâul, reprezintă august si septembrie, perioada recoltei. La rândul său, Betleem, se traduce literalmente “casa pâinii”. Așadar, Betleem se referă la constelația Fecioară (Virgo), un loc în cer, nu pe pământ.

casa painii

Există încă un fenomen interesant ce are loc în jur de 25 decembrie, sau solstițiul de iarnă. De la solstițiul de vară până la solstițiul de iarnă, zilele se scurtează și devin mai reci. Iar din perspectiva emisferei nordice, soarele pare că se deplasează către sud micșorându-se și devenind din ce în ce mai invizibil. Scurtarea zilelor și stricarea recoltelor în apropierea solstițiului de iarnă, simboliza fenomenul morții, pentru oamenii din atichitate. Era moartea soarelui. Iar până pe 22 decembrie, coborârea soarelui era completă, pentru că deplasându-se încontinuu spre sud timp de 6 luni, ajunge în cel mai jos punct pe cer.

Aici, un lucru ciudat se întamplă, soarele se oprește din a se deplasa către sud, cel puțin din punct de vedere perceptibil, pentru 3 zile (22, 23 si 24 decembrie). Iar în această pauză de 3 zile, soarele e oprit în apropierea constelației Crucea din Sud sau Crox. Iar după această perioadă, pe 25 decembrie, soarele se deplasează cu un grad, de data aceasta către nord, prefigurănd zile mai lungi, căldura și primăvara.

constelatia crux

Astfel, soarele a murit pe cruce, a fost mort 3 zile, ca apoi sa învie sau să renască.

soarele pe cruce

De aceea, Isus și alți numeroși zei ai soarelui împărtășesc conceptul de crucificare, moarte pentru 3 zile și înviere. Este perioada de tranziție a soarelui înainte de a-și schimba direcția înapoi în emisfera nordului, aducând primăvara și astfel, salvarea.

Cu toate acestea, nu au sărbătorit învierea soarelui până la echincoțiul de primăvară sau Paști. Asta pentru că, la echinocțiul de primăvară, soarele învinge în mod “oficial” întunericul malefic, căci abia următoarea zi devine mai lungă decât noaptea iar factorii vitalizanți ai primăverii își fac apariția.

De aceea, în arta străveche ocultă, Isus apare mereu cu capul pe cruce, pentru că Isus este soarele, soarele lui Dumnezeu:

  • lumină a lumii (Ioan 9:5),
  • mântuitorul care “s-a sculat” (Matei 28:6),
  • care “va veni iarăși” (Ioan 14:3),
  • să lumineze lumina din întuneric (2 Corinteni 4:6),
  • căci este “născut de sus” (Ioan 3:3),
  • și poate fi văzut “venind pe nori” (Marcu 13:26),
  • care este în cer (Ioan 3:13),
  • purtând cununa de spini (Ioan 19:5) – se referă la razele soarelui;

isus pe cruce

Concluzie…

Așadar, mai toți zeii au “povestea” lor. Știu că nu voi apuca ziua în care Isus va deveni o “legendă”, așa cum s-a întâmplat cu Horus, Dionysus, Mithra, Attis, Osiris, Hercules, Tammuz sau alți zei asemănători, dar aș fi foarte curios cum ar arăta următorul zeu pe care îl vor inventa. Pentru că, da, lumea va avea întotdeauna nevoie de un zeu.

PS: într-un viitor articol voi scrie despre legăturile dintre Isus (cât și a altor zei) cu cei 12 apostoli ai săi, cum și care a fost motivul “inventării” lui Isus și a creștinismului, cât și alte chestii interesante – cel puțin mult mai credibile decât biblia.

Chit că nu mă credeți, mi s-a spus într-un vis, că dacă dai un share la articolul ăsta cu comentariul “AMIN”, vei avea parte de “binecuvântarea Domnului”.


About This Author

Țigan urât, negru și borât. Câteodată un idol.

Post A Reply